Bildminne II

Conan

Brukade smygläsa mina storebröders Conanserietidningar i mellanstadiet, mest för de kittlande sexscenerna där köttmonstret/neandertalaren Conan (från sin tron av djurhudar) befallde diverse slavkvinnor att dansa och klä av sig nakna, och sen innan man visste ordet av låg de på golvet under honom och stönade ”Åh Conan, åh Conan.” På den tiden hade jag lite svårt att förstå den snabba övergången mellan serierutorna – förstod inte varför kvinnorna, som alltid verkade trumpna och motvilliga när de stod nedanför Conans tron, plötsligt i en kovändning verkade så nöjda och extatiska. Jag tänkte också att de måste ha det ganska obekvämt där under honom, han såg ju ut att väga minst sjuhundra kilo.

Conan romance

Jag kommer däremot inte ihåg något av själva serien, vilket kanske säger något om mina prioriteringar i sammanhanget… Har därför gjort lite efterforskningar: Conan skapades 1932 av författaren Robert E Howard och började som fantasyserie i romanform. Howard, som var väldigt intresserad av historia, utgick från den grekiska myten om hyperboréerna (”folket bortom Nordanvinden”) – en antik föreställning om att det existerat vildar i norr – ett slags jättar. Något som den svenska 1600-tals historikern Olof Rudbeck sedemera påstod var desamma som skandinaver och därefter ägnade sitt liv åt att samla ”bevis för”.
I alla fall: Howard kombinerade föreställningen om hyperboréerna med Platons myt om det sjunkna Atlantis och förmodligen tog han även intryck av Rudbecks idéer eftersom han gav Conan en vikingahjälm att bära på huvudet (eller var det serietecknarna som gjorde det?) – han lokaliserade sedan den hyperboréiska tiden till ca 14 000 år före Atlantis undergång och lät Conan, den hyperboréiske superhjälten, födas på slagfältet för att därefter genomgå en snabb och våldsam utveckling som resulterade i att han vid 15 års ålder var en erkänd krigare. Hans ålder är därefter höjd i dunkel. Kanske är han en tonårshjälte, ungefär som Stål- och spindelmannen, kanske är han flera hundra år gammal. Till skillnad från föregående exempel har han dock inte några övernaturliga specialgåvor – inte mer än de som härrör från hans överdimensionerade biceps vill säga.

1970 började Conan ges ut i serietidningsform på Marvel och 1982 kom filmen med Arnold Swartznegger i huvudrollen – som jag fortfarande inte köpt fast jag många gånger velat och fast den bara kostar 79 spänn på Åkerbloms.

Conan the movie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s