Allt ska vara vitt och rent

Har ändrat tema på bloggen. Tröttnade på den svarta bakgrunden. Nu ska allt vara vitt, rent, luftigt som en dröm – eller ett worddokument. Typsnittet är till och med Times New Roman, det eviga, uttjatade. ”Som man bör undvika när man skickar sina texter till ett förlag”. Samtidigt är det alltid det jag har skrivit med. Fast de senaste månaderna har jag använt Verdana, storlek 11 istället. För att det ”ser snällt ut”. När man skriver varje dag har man ett behov av att texten ser snäll ut, som att den är på ens sida och vill en väl.

De senaste månaderna har jag skrivit på en roman. Jag har lyckats skriva fem dagar i veckan, och är uppe i sidan 100. Allting har flutit på om inte fint, så i alla fall OK. Jag har varit duktig och hård mot mig själv – dödat älsklingar på löpande band, försökt hålla tempot, följa en röd tråd. Till och med en dramaturgisk modell! Börjar så sakta närma mig ”the point of no return” och har nu drabbats av kalla fötter. Extremt kalla fötter. Jag drar mig för dramatiken Som Måste Explodera – det oundvikliga Fallet. Kanske beror det på att jag är konflikträdd till min natur; jag gillar inte att ”röra upp bråk” – alltså har jag svårt att kasta in min huvudperson i stormens öga: Det kommer vina förskräckligt om hennes öron, och jag kommer att lida med henne, få ont i magen av nervositet. För hur ska jag kunna berätta hennes historia utan inlevelse? Då blir det språkmaterialism istället, ungefär som att läsa telefonkatalogen, och det är inte min grej. Alltså bloggar jag – med samma frenesi som jag i vanliga fall skriver roman. Jag bloggar för att jag känner mig levande när jag skriver, för att jag har ett behov av att skriva varje dag, men nojar över att skriva om det jag Måste Skriva. Eller Måste förresten? Vem säger att jag Måste? Jo, jag säger att jag Måste. Så småningom ska jag skärpa mig, ta ett djupt andetag och kasta mig in i dramatiken. Jag tänker till och med viga våren åt att skriva klart boken (och därmed befria mig själv från lärarjobb). Leva myten: Skriva från kl nio varje morgon. Varje vardag. Men tills dess att jag kommit till ”så småningom” ska jag bara blogga lite till och få ännu mer dåligt samvete.

Kanske finns det också en annan förklaring till mina kalla fötter: Min förändringsobenägenhet. Sedan jag flyttade ut ur min lägenhet har jag varit lamslagen. Befunnit mig i ett tillstånd av mild förstening – till följd av chock. Att tillhöra stjärntecknet Oxen, som är stockkonservativ, materialistisk och fullständigt beroende av inrotade rutiner, är inte lätt. Som Oxe är det mycket smärtsamt att bryta upp från ett hem – för att inte tala om att vara hemlös (som jag är just nu). Och det är först efter jul jag kan börja ordna mig ett nytt hem, men då i Stockholm tillsammans med O. Detta hemlösa limbo inverkar säkert på min kreativitet på ett negativt sätt. Jag behöver rutiner, ritualer och en trygg utgångspunkt att verka från.

Och kanske, kanske bloggar jag så mycket i ett fåfängt försök att skapa ett nytt, virtuellt hem i cyberspace – vilket är ironiskt, eftersom Internet är mer av ett limbo än de flesta andra platser (om du inte tillhör den ovanliga hybridmänniskan Cyborg vill säga).

Avslutningsvis, några skrivtips av Erica Jong som gör mig glad:

1. Var hoppfull – inte cynisk.
2. Våga drömma.
3. Tänk inte på utgivning.
4. Skriv för att det är roligt.
5. Glöm intellektet.
6. Glöm egot.
7. Var nybörjare.
8. Tro inte att du behöver bli någon annan.
9. Använd dig av allting.
10. Berätta din sanning, inte omvärldens.
11. Strunta i kritiken.
12. Var vild!

Och en glad bild:

2 reaktioner till “Allt ska vara vitt och rent”

  1. Tänkte i går, eller om det var i förrgår, när jag läste din blogg, att du snart skulle komma att ändra bakgrunden till vit, att du skulle söka en renhet – och så hände det redan i dag. Fascinerande.

  2. Ja, det blir nog så när man förändrar vissa saker i sitt liv. Det uppstår ett behov av nystart, återfödelse? (Och den måste alltid vara oskuldsfull = vit).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s