Eftersom jag känner mig lite sjuklig idag

Richard Bergh, ”Hypnotisk seans”, 1887
Edward Munch, ”Den sjuka flickan”, 1885-1886
Mikhail Nesterov, ”A sick girl”, 1928
Stillbild från Lars von Triers ”Melancholia”, 2011

Alltså inte ”sjuk” utan sjuklig. Är hypokondrisk periodare och drabbas några gånger per år av vaga symptom såsom ”svaghet i kroppen”, svimningskänslor och ”oro i anden”. Kan då till fullo identifiera mig med de 1800-talskvinnor som regelbundet uppsökte (heta) manliga läkare för saker som kloros, bleksot, nervsvaghet, och hysteri. Läs gärna Karin Johannessons utmärkta studie Den mörka kontinenten – kvinnan, medicinen och fin-de-siècle som djupdyker i kvinnosjukligheten under denna tid. Och den som inte har tid att läsa boken kan istället ta del av denna sammanfattning:

Hysteri var en sjukdom som ökade kraftigt under 1800-talets sista hälft och som drabbade nästan uteslutande kvinnor från de högre samhällsklasserna. Hysteri var en samlingsdiagnos som innefattade en rad olika psykiska och fysiska åkommor. Typiska hysteriska symptom var epilepsiliknande anfall och svimningar till följd av hyperventilering, övergående förlamningar eller plötslig blindhet eller dövhet. Även sömnsvårigheter, nervositet, ätstörningar och opasslighet ansågs vara typiska ”kvinnobesvär” och därmed behandlingsbara. Diagnosen var naturligtvis ett resultat av den dåtida kvinnosynen, där kvinnans sexualitet ansågs vara obefintlig. Kvinnan sågs som en icke fullt utvecklad varelse – en halv man, om man så vill. Livmodern tänktes vara en ofullgången pung, slidmynningen en ofullständig penis, mensblod ofärdig sperma och så vidare.

I den nya framväxande borgarklassen under den viktorianska eran var kvinnan i de högre samhällsklasserna helt sysslolös. I unga år var det hennes uppgift att fånga en mans intresse och bli gift. När det var gjort återstod bara att föda honom barn och vara honom tillgiven. Alla sysslor i hemmet utfördes av tjänstefolk. Det finns flera tänkbara förklaringar till att så många kvinnor diagnostiserades med sjukdomen hysteri under denna epok: Tristess, frustration, undertryckt sexualitet och dåtidens mode (den extremt hårt snörade korsetten) är några.

(Källa: http://www.playhouseteater.se/hysteri.aspx?linkID=44)

Fast det var inte bara 1800-talskvinnorna som led av denna slags sjuklighet. Även den förfinade 1800-talsmannen kunde lida av likartade besvär. Och det är min övertygelse att vi idag ingalunda har lämnat dessa symptom bakom oss utan att de numera bara figurerar under mindre romantiska namn, ofta under samlingsbegreppet ”psykosomatik”, som innefattar så vitt skilda saker som järnbrist, magkatarr, astma, migrän, ångest, anorexia och ”långvarig negativ stress.”

Bleksot eller kloros (av grekiskans chloros, som betyder ”blekgrön”) är en sjukdomsdiagnos som var vanlig under 1800-talet men som försvann som diagnos på 1920-talet. Bleksot drabbade främst flickor i åldrarna 14-20 år och företrädesvis från medel- och överklassen. Läkarna beskrev de sjuka flickorna som svaga, klena och bleka. De led av undervikt, menstruationsproblem, magbesvär, huvudvärk och järnbrist, och saknade lust till det mesta. Även pojkar, kvinnor och ett fåtal män diagnostiserades som klorotiska. De drabbade ordinerades bland annat att uppsöka kurorter där de skulle dricka mineralvatten, bada gyttjebad och äta järntabletter.

(Källa: Wikipedia)

Kloros, av grekiskans chloros, som betyder ”blekgrön” – notera att samtliga bilder går i denna blekgröna nyans!

(Jag har en känsla av att det här är ett hafsigt och illa formulerat inlägg, men det får så vara.)

Avslutningsvis, två sjukliga män med elegant knuten fluga runt halsen:

Charles Baudelaire, Marcel Proust

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s