Mer korrespondens från Paris

Såg den här på Thielska galleriet häromdagen och blev mycket förtjust. Tavlan heter Nattcafé II (det finns en nummer I också men den är inte fullt lika dekadent) och är målad av denne förfinade karl:

Axel Törneman hette han och han brukade hänga runt i Paris under La belle époque och måla nattklubbsdrottningar som drack absint. Stackarn blev inte särskilt gammal; dog i blödande magsår blott 45 år fyllda. Bilden ovan är hans självporträtt.

Trevlig helg!

2 reaktioner till “Mer korrespondens från Paris”

 1. Tjo!

  Den där dekadansmålningen fick mig också att gå i taket! Och sen att det fina porträttet på Hjalle Söderberg hänger i samma rum var fina fisken! Om du var på Thielska så såg du säkert några av Eugéne Janssons tavlor. Han upptäckte jag när jag var på mitt första besök där i december. Jag kan verkligen rekommendera Eugéne Jansson-utställningen på Waldermarsudde för mer av nakna män och vemodiga blåmålningar. Den är fantastisk!

  Det enda jag saknade därefter var en liknande utställning med Eugénes tvillingsyster, det vill säga en melankolisk homosexuell kvinna som med denna blick målar nakna kvinnor. Den manliga blicken på nakna damer känns som att den redan är ”gjord”. Vet du om detta överhuvudtaget finns (det måste det ju göra)? *håller tummarna*

 2. Halloj!

  Jag var så småaktig att jag mest diskuterade Hjalmars hud när jag var och tittade på den, frågade den kamrat som gjorde mig sällskap om han möjligen kunde ha lidit av vuxenacne eller rosea eftersom han hade så rödprickiga kinder. Kamraten trodde dock, vilket är troligare, att han led av ”portvinsnäsa” eller vad det kallas; den slags rödaktiga, lätt uppsvullna hy man får vid alltför frikostigt alkoholintag under alltför lång tid.

  Jag var på Waldemars udde i söndags! Tavlorna var mycket fina, såg nästan ut att ha målats med oljekrita pga de kraftiga penseldragen. Däremot hade jag svårt att finna någon sensualism hos de nakna männen – det fanns en tydlig distans i framställningen, tyckte jag, som gjorde dem onåbara – de förblev ”objekt” lite på samma sätt som grekiska statyer (eller kanske ännu hellre; grekiska gudar). Kanske just pga att många av dem också var onåbara för Jansson? Fast nu är jag kanske bara fördomsfull; han kanske låg med varenda en av dem!

  Jag är uppriktigt ledsen över att inte kunna tillgodose din förfrågan; jag vet inte någon vemodig, lesbisk konstnär vars specialitet är just nakna kvinnor – men givetvis måste det finnas! Vi får hålla våra ögon och öron öppna, jag lovar att larma när jag stöter på en!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s