5 reaktioner till “Apropå naket…”

 1. Jag finner all sport totalt ointressant för det mesta. Jag är ingen tävlingsmänniska, och det bottnar säkert i det. Varje dag ser jag den nya Nationalarenan i Solna utanför fönstret, och tänker på de miljarder som går till spillo. Jag tycker vidare det är larvigt med de kroppsideal som pådyvlas genom marknadsföring och annat. Man ska inte bara ha en yrkeskarriär, bostadskarriär, sexkarriär, statuskarriär, nätverkskarriär och prylkarriär – utan även en idrottskarriärskropp!

  Detta klipp gjorde mig – till bakgrund av allt detta – glad. Låt oss visa människokroppen som den ser ut, på sportarenor, i någon form av lagsport som innefattar alla och där ingen vinner!

 2. Du har helt rätt! Det är uppfriskande! Jag ogillar också sport – kanske som en följd av att jag är extremt bollrädd. Inte heller jag skulle kategorisera mig som någon tävlingsmänniska; med undantag för att jag emellanåt ”tävlar mot mig själv” och försöker utvidga min egen förmåga inom vissa områden… (ej fysiska!) vilket är tämligen ansträngande det också. Jag blir alltid glad när människor – som du – ifrågasätter statushets; den gör ingen lycklig och det är synd att så många luras att haka på. Ner med den bara!

  1. Härligt Sofia! Apropå bollrädsla kom jag att tänka på badmintonbollen som kallas fjäderboll. Det tyder jag är ett rart namn som kanske är till för att hjälpa bollrädda. Emellertid gör det ju säkert lika ont att få den i nyllet….

   Hursom. Jag håller helt med dig om att den enda man ska tävla mot – och därigenom jämföra sig med – är sig själv. Denna sentens som man fått höra sen lågstadiet, men som så få aktivt tänker på och försöker leva upp till. Det är jättesvårt, och jag själv faller alltför ofta in i jämförelsehysteri och dess galne konsekvens: avundsjukan. Statushetsen är helt kopplat till detta tävlande och till detta jämförande. Och som du säger så lider alla utav det, även om det är de andras gunst vi vill ha, och som vi igenom tävlandet ofta skuffar undan. Som Alain de Botton ungerfärligt sa (han har skrivit en bra bok om Statushets som heter ”Statusstress”): ”Det finns inget som säger ”älska mig”, ”acceptera mig”, ”se mig som den jag är”, så mycket som en rik man i en splitterny Porsche”.

   Jag är sen i somras nyexad civilingenjör, som förgäves söker humana jobb som inte är inom IT-branschen. I princip alla mina före detta klasskamrater har redan tagit ”minsta motståndets väg”, det vill säga börjat på statustunga konsultföretag inom IT-sektorn (de enda som skriker efter oerfarna nyexade såna-som-jag). På dessa företag uppfattas det som självklart att man skall låta sin fritid duka under för arbetet och karriären. Att jobba 50-60 timmar på en vecka är inte tecken på ren idioti och avsaknad av ett rikt inre liv, utan på status. Allt som det sedan umgängespratas om är bostadsrätter, kläder, dyra restauranger och inredning. Ingen intresserar sig för kultur eller politik – om det inte rör melodifestivalen, Camilla Läckberg, bolån och inkomstskatter så klart. Jag ser undergång i sådana liv eftersom det saknas intresse för andra människor, och jag gör allt för att inte bli likadan. Men tyvärr så om inget händer förr eller senare så kanske jag måste söka mig dit också (för att överhuvud få tag i ett arbete). Det är inte lätt att försöka gå mot strömmen.

 3. Jag förstår till fullo din tveksamhet inför den sortens karriär; den kan förstås vara hiskeligt välbetald och som du skriver; statusfylld, – men som sagt är det inte alltför roligt att jobba övertid och tvingas konversera kring Melodifestivalen mm (jag har också haft flera jobb där det endast pratats om sådana ämnen och då slutar det alltid med att jag äter lunch framför datorn istället, blir den där konstiga, ”asociala”). Men kanske kommer du – som du skriver – trots allt vara tvungen att kompromissa till en början? Bara för att få möjlighet till mer stimulerande jobb sedan? Som lärare har jag – som den tråkiga lutheran jag är av födsel och ohejdad vana – i princip tagit vilket skitjobb som helst bara för att få lite erfarenhet; i våras gick jag t ex upp tjugo över fem på mornarna och tog tåget till en annan stad 12 mil bort för att jobba där. Samtidigt är jag inte alls övertygad om att detta är rätt förhållningssätt i längden; vem som helst blir nog djupt olycklig av att alltför länge underkasta sig något som inte känns rätt.

  Jag älskar Alain de Botton! Har läst hans bok om Proust och hans bok om kärlek, och har länge tänkt läsa ”Statusstress” också – tack för att du påminde mig! För övrigt är hans beskrivning av de Porschekörande männen klockren!

  “Jealousy is all the fun you think they had” har Erica Jong skrivit vid något tillfälle och jag tror att hon har rätt. Det är så lätt att inbilla sig att ”alla andra” har mycket bättre och roligare liv än vad man själv har. Och det kanske ”de” har också – de där dimhöjda gudarna som man har satt på piedestal – men vad finns att göra åt saken? Ingenting. Eftersom det i slutändan rör sig om rena fantasifoster :)! Är i sammanhanget rätt tacksam att de flesta av mina idoler är döda eller riktiga tråkmånsar – som Jenny Diski t ex, hon har ju öppet deklarerat att hon inte gillar att göra något alls. Fast det hindrar mig ju ändå inte från att jämföra mig med henne och komma till korta. Hmm… Hamnade nog en bit utanför ämnet nu. Brukar bli så…

  1. Jättebra citat av Jong! Hon har väldigt rätt, tror jag minsann. Visst är det Jenny Diski som skrev en Montaignebok…”Till den skrivande kvinnans försvar” eller nåt sånt? Tycker om Montaigne, och Diski verkar vara gemytlig så det blir nog till en läsnings såsmåningom. Lite stärkande, avslutande ord av Tranströmer på det diskuterande temat:

   ”De som inte kan vistas någonannanstans
   än på sin framsida
   de som aldrig är tankspridda
   de som aldrig öppnar fel dörr och får
   se en skymt av Den
   Oidentifierade –
   gå förbi dem!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s