Elizabeth Bennet anno 1940

Jane and Elizabeth are shopping for new dresses when they see two gentlemen and a lady alight from a very expensive carriage outside… What? Låter som något Francine Pascal hade kunnat tota ihop, inte Aldous Huxley – som var en av manusförfattarna. Dessutom skulle Elizabeth aldrig klä sig i en sådan ryschpysch-mardröm av fluff och rosetter som Greer Garson har på sig i ovanstående scen. Inte heller skulle hon börja lipa och bete sig sentimentalt vid Mr Darcys oönskade frieri; att vara så intim med en man som hon avskyr rimmar mycket illa med hennes personlighet sådan den beskrivs i Austens roman. Laurence Oliviers insats ska vi inte ens tala om (vilken bimbo!) liksom bristen på personkemi skådespelarna emellan. Däremot är det inget fel på själva dialogen – som är mycket trogen sitt original, denna scen är nästintill identisk i BBC-versionen från 1995.

Vidrigt! Såhär klädde man sig inte under Jane Austens tid!!! Då var de enkelt skurna empireklänningarna i siden och muslin med midja under bysten populära (idealet var att se ut som antika musor i nyklassicistisk anda). På sin höjd hade man puffärmar. Det var först från och med 1830 (Stolthet och fördom publicerades 1813) man började använda fluff och rosetter och enorma bahytter dekorerade med blommor, sidenband och fjädrar i en mindre lyckad tolkning av de rådande romantiska idealen. 

 

2 reaktioner till “Elizabeth Bennet anno 1940”

  1. Ja. Jag anser mig i vanliga fall vara en hyfsat tolerant människa, men när man så fullständigt misstolkar min favorithjältinna och styr ut henne på ett sådant förnedrande vis, då har man passerat gränsen för vad man (= jag) kan tåla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s