Slösurfar och lär mig smaskigt skvaller om 1800-talets kvinnliga kändisar

Virginia Oldoini, mer känd som ”Grevinna di Castiglione” levde mellan 1837-1899 och blev vida berömd i sin roll som älskarinna åt Napoleon III, men också för sina vågade balklänningar. För eftervärlden är hon mest känd för sitt stora fotointresse, hon satt modell för över 400 bilder från 1856 fram till sin död.

Liane de Pougy (1869 – 1950) var en fransk dansös, kurtisan och även författare. Hon uppträdde på Paris danspalats under ”den ljuva eran” och tog skådespelarlektioner av självaste Sarah Bernhardt, som dock inte var särskilt imponerad av hennes förmågor. De Pougy var bisexuell och hade bland annat ett förhållande med den amerikanska författaren Natalie Clifford Barney:

Natalie Clifford Barney (1876-1972) var öppet homosexuell och hade utöver de Pougy förhållanden med den symbolistiska (och depressiva och opiummissbrukande) poeten Renée Vivien, Oscar Wildes niece Dolly Wilde samt den amerikanska konstnären Romaine Brooks. Hon var också god vän med författarna Colette och Djuna Barnes. Frossa i bildspecial nedan!

Renée Vivien (fin! Men det här är förmodligen en mer talande bild.)

Dolly Wilde (visst är hon lik Oscar?)

 Romaine Brooks

 Colette som ”Queen of the Nile”

Ps. Kvinnorna verkar ha haft roligt under denna tid; på bilderna klär de ut sig som män, som kungligheter, som mytologiska väsen etc. Kul!

Ps 2. Kolla in Romaine Brooks målningar nedan, så fina! Den första bilden är rent av het. Ser för övrigt ut att kunna vara ett självporträtt. Läs mer om Barney och co härBifogar slutligen en länk till sidan som fick mig att börja surfa på ämnet. Godnatt!


2 reaktioner till “Slösurfar och lär mig smaskigt skvaller om 1800-talets kvinnliga kändisar”

  1. Mycket bra! Colette är jag nyfiken på, mer på hennes liv dock än hennes böcker. Sarah Bernard verkar också ha varit en dam vars liv var mer än intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s