Kvällsblogg

Hej,

jag dricker vermont och känner att jag inte orkar med mer frilufsdagar. Imorgon ska vi paddla kanot. Förra veckan orienterade vi. Veckan innan dess var vi på Skansen (inte för att titta på djur utan för att lära oss mer om Sveriges jordbruk).

På morgnarna läser jag Stephen Frys självbiografi på pendeln. Jag läser den på hemvägen också. Den är småputtrig, ganska trevlig. Rätt harmlös. Fry odlar myten om sig själv som dandy; som tjugoåring rökte han pipa, klädde sig i tweed och lyssnade på Wagner när hans generationskamrater stod på barrikaderna. Han studerar på Cambridge utan att gå på en enda föreläsning (förutom två). Han blir kär i en överklasskille som ser ut som Richard Harris och som är schackproffs (det är han som introducerar honom till Wagner) och på loven jobbar han på internatskola. Hans favoritförfattare är Evelyn Waugh och E M Forster. Och så spelar han en massa teater och blir kompis med Emma Thompson.

Stephen Fry som stilig ung man

Jag har även börjat läsa Amanda Svenssons ”Välkommen till den här världen”. Hennes karaktärer är lite Per Hagman-flyktiga. Lite flängiga. Och kaxiga. Jag har aldrig varit förtjust i Per Hagman. Och inte i kaxighet heller. Även om det händer att jag försöker praktisera det emellanåt (alltid med katastrofalt resultat och en efterföljande känsla av skam över att jag har ”förhävt mig”.)

Hursom: I baksidestexten står det att hon (Amanda Svensson) ”ger röst åt 80-talistgenerationen” eller något liknande. Hittills är de enda andra svenskar jag hört förknippas med ”80-talistgenerationens röst” Bondinbella och Elin Kling. Tydligen är vi 80-talister besjälade med ”entreprenörsanda”, samt ”är lika kramgoa som vi är cyniska”. Typ.

Jag är rätt övertygad om att det finns en särskild ”anda” för varje generation, däremot är jag osäker på vad denna anda specifikt ”är” om man måste definiera den. Kanske är den anda jag tänker på enbart lokal: ”Umeås 80-talisanda”: ”Vegetarian-med-starkt-rättvisepatos-och-stor-skivsamling”. Till sin natur: ”Lat-dagdrömmare-med-storhetsvansinne”. Kanske är det i och för sig exakt dessa typer Amanda Svensson skriver om. Jo. Det är det ju faktiskt.

Umeås uteliv för kategori beskriven ovan

Jag hade tänkt skriva mer. Känner mig ändå en smula inspirerad. Men jag måste sova. Ack, sådant är nu detta liv. Godnatt!

6 reaktioner till “Kvällsblogg”

  1. Men åh! Fastän sjuttiotalist och karnivor skulle jag mycket väl ha kunnat stå i den där kön till Scharinska! När är bilden tagen?

  2. I vintras på Refuseds första ”hemliga” spelning efter återföreningen; jag önskar att jag hade varit där. (Trots gnäll har jag spenderat otaliga kvällar i den tjusiga jugendvillan.)

  3. Aha, åren går men tänka sig så likt det är. Det kunde lika gärna ha varit första halvan av nittiotalet (när Refused möjligen brukade spela på ungdomsgården Galaxen), då jag frekventerade stället.

  4. Ja, verkligen. Fast på den tiden hade de mer av en goth/synth-profil har jag förstått? Bleksiktiga typer som rökte Gauloises i latexkappor och sådär? Jag hängde på Galaxen i högstadiet, runt 97-98. (Tydligen alldeles ”för sent” enligt de som ”var med från början”. Såg Refused på Popstad 97 och tycker fortfarande att det är min bästa konsertupplevelse.)

  5. Nja, lite övervintrad goth var det lite i slutet av åttiotalet, när jag lyckades ta mig in första gångerna, men 1990-94 minns jag det som mer generellt alternativt, typ jeans-paisleyskjortor-Doc Martens, och någon second hand-kavaj/klänning, samt med inslag av den då nya subkulturen indie i långärmade T-shirts. De (vi) sistnämnda sågs naturligtvis med skepsis på av de förra.

    Refused är jag för gammal för att ha en relation till, lämnade Umeå för Stockholm sommaren 1995 och det var väl ungefär då som hela straight edge-grejen verkligen slog igenom?

  6. Det råder delade meningar om när det hela startade, men de flesta verkar överens om 1994. Jag har ingen överdriven koll eftersom jag betraktade det hela med viss skepsis – såsom brukligt är bland konservativt lagda :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s