Piedestalens moderedaktion efterlyser (vettiga) modebloggar!

Eftersom det är höst är jag sugen på att läsa modebloggar. Mustiga och mysiga, sofistikerade, smarta och personliga. Men det finns det ju inte. Och jag spyr verkligen på alla slarviga, stifft spegelminiga dagens outfit i trist dagsljus-bloggar av tjejer plus minus 18 år. Och jag spyr på det ”svenska modeundret”s kvadratiskt rektangulära ”A-formade” säckar och sjok som bara passar just pinnsmala tjejer – flickor (!) – på 18 år (och inte ens det, för det är ju faktiskt inte snyggt att klä sig i säck). Varför görs det inte längre kläder med midja? Har jag undrat sedan 2005 (eller var det 2006, då jag läste om ”A-formens återkomst” i Elle). Framförallt är ju de senaste årens vinterkappor ett skämt. Jag menar, vad gör kappor av stuket nedan i butiker överhuvudtaget? Innerst inne måste väl varenda (modeintresserad) kvinna med självaktning tycka att de är asfula (och förolämpande).

Carin Wester Ganni

Nå. Nu har jag ju något liknande själv (Olle kallar det för min Gudrun Sjödén-kappa), men det är bara därför att det förra året – när jag desperat sökte något att värma mig i – inte fanns en enda vettig jacka någonstans, som jag hade råd med. (De kappor med midja som jag hittade kostade alla över tretusen spänn, och den jag ville ha över femtusen = för dyrt när man som jag gjorde då, jobbar halvtid.) (I år funderar jag nästan på att köpa en kappa på avbetalning bara för att slippa fler halvmesyrer.)

Men avsaknaden av kvalitativa modebloggar då? Det är klart att det inte är en fråga om liv och död, egentligen knappt en berättigad fråga överhuvudtaget, men ändå: Jag skulle vilja se en intelligent modeblogg där personen bakom den: 1. kan stava 2. framstår som någorlunda sympatisk 3. läser andra grejer än bara modetidningar 4. inte lägger fram sin (olästa) skrytfoliant med Helmut Newtons samlade produktion på varenda eventuell ”hemma hos”-bild. 5. Inte ser sur ut eller gapar dumt som en fisk – a la Veronica Maggio – på varenda outfitbild 6. inte bara tipsar om en massa svindyra märken – typ Celine – som man ändå inte har råd med (men inte heller bara tipsar om HM – här är jag svår att tillfredsställa märker jag). 7. Helst inser att stil kan komma till uttryck i många olika former och gärna kombinerar sina tips med passande musik, film-, konst- och boktips.

Redaktionens eget modebloggsförsök:

Vad jag inspireras av just nu:

Isabelle Adjani

(Som alltid) mycket smink, brokiga mönster, ringar med stenar (här på Isabelle Adjani – med spegelmin!)

Västar – letar med ljus och lykta i secondhand-butikerna efter något broderat (nedan inte helt träffande exempel – jag vill inte se alltför mycket ”Dalkulla” ut):

Rosita_1150

60-talet. Här Joan Collins:

joan-collins

Och Megan i Mad men säsong 6 (som jag ännu inte sett):

ph3mdzbeo01

megan

(Jag har fortfarande inte riktigt accepterat att jag är blond – blir alltid mer inspirerad av brunetter.)

Och så ska jag dela med mig av lite ”plånboksvänliga” – och högst relevanta – beauty-tips:

Bra och billiga dofter: Body Shops Eau de Toilettes. Använder den här varje dag.

Bra mot (som i mitt fall) sjuklig blekhet: Solpuder – enligt Sofi Fahrman en ständig ”räddare i nöden”. Det här är både billigt och bra. Använd dock ytterst lite!!! (Har jag lärt mig av att titta på instruktionsvideos på youtube.) Använder du för mycket ser du nämligen smutsig ut. Och det vill du ju inte. *Hallå!*

För torr hud och slitet hår måste jag – tyvärr – instämma med omysiga Elin Kling och co: Oljor. Använder den här i ansiktet och arganolja i håret. Särskilt huden under ögonen blir slätare och finare med ett lager olja innan täckkrämen.

Anti age-produkter: Funkar inte. Investera därför dina surt förvärvade slantar på en vanlig – och betydligt billigare – mjukgörande kräm istället. Jag gillar Niveas på tub. Den kostar 64 kronor på Konsum.

Nagellack: Efter att ha prövat både Essie och Chanel måste jag säga att Mavala funkar precis lika bra. Verkligen! Använder helst nr 63: Acapulco.

Japp. Och så har vi då kommit till ”kulturdelen”…

Några inspirationsbilder: myrslok vs leopard, dissekerade möss i formalin och Rooney Mara i Ofeliaparafras från Vogue:

myrslok vs leopard

tumblr_m05hi2Pikz1qlkonlo1_500

vatten

Boktips: ”Häxan och andra noveller” av Tjechov. Mycket bra. Armodigare – mer Dostojevskijaktiga – än andra novellsamlingar jag läst av honom. Titelnovellen känns rentav lite Selma Lagerlöfigt Gösta Berlingaktig. Fast på ett bra sätt. Har nyligen läst ut Joan Didions ”Bönbok för en vän” också som inte alls är en sådan bok jag vanligen brukar läsa (den går inte alls i ”min föredragna ton”), men jag tyckte om den. Inte ”mycket om” men ”om”. (Går kanske djupare in på detta i ett kommande inlägg).

Filmtips: Är fortfarande tagen av Herzogs Nosferatu. Så himla mysig stämning (tycker exgotaren i mig), och fina naturscenerier!

Musiktips: Lyssnar just nu en del på det imagemässigt töntiga, men låtmässigt helt i min smak, bandet White lies:

Och – senare än alla andra, som alltid, Anna von Hausswolf:

Och nu får det vara nog. Go`natt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s